Έχουμε ξαναγράψει γι’ αυτό το κορίτσι και θα συνεχίσουμε να γράφουμε, γιατί είναι έμπνευση για εμάς. Γιατί με το βιβλίο μας ελπίζουμε ότι βάζουμε ένα λιθαράκι στην καλλιέργεια αξιών και δεξιοτήτων για να γίνουν τα παιδιά οι καλύτεροι εαυτοί όλων μας. Αγάπη και σεβασμός για τη φύση και τους ανθρώπους, κριτική σκέψη, περιέργεια, τόλμη και ευγένεια!

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Thunberg) παρέλαβε το βραβείο Χρυσής Κάμερας στο Βερολίνο. Αυτά ήταν τα λόγια της και τα μοιραζόμαστε μαζί σας σε ελεύθερη μετάφραση γιατί μας εκφράζει απόλυτα! Αφιέρωσε το βραβείο στους ανθρώπους που παλεύουν να προστατεύσουν το δάσος του Hambach. Και στους ακτιβιστές σε όλον τον κόσμο που αγωνίζονται να κρατήσουν τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος.

Λέει:

“Ζούμε σε έναν παράξενο κόσμο. Σε έναν κόσμο όπου σύσσωμη η επιστήμη μας λέει ότι είμαστε περίπου 11 χρόνια μακριά από την πυροδότηση μια αλυσιδωτής αντίδρασης χωρίς επιστροφή. Μιας αντίδρασης που θα είναι αδύνατο να ελεγθεί από τους ανθρώπους. Και πιθανότατα, θα σηματοδοτήσει το τέλος του σύγχονου πολιτισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα. 

Ζούμε σε έναν παράξενο κόσμο. Σε έναν κόσμο, όπου τα παιδιά πρέπει να θυσιάσουν την εκπαίδευσή τους για να διαμαρτυρηθούν κατά της καταστροφής του μέλλοντός τους. Σε έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι που έχουν συμβάλει το λιγότερο σε αυτήν την κρίση, είναι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο. Σε έναν κόσμο, όπου οι πολιτικοί λένε ότι είναι πολύ ακριβό να σώσουν τόν κόσμο. Την ίδια στιγμή που ξοδεύουν τρισεκατομμύρια για την πριμοδότηση της εξαγωγής ορυκτών καυσίμων.

Ζούμε σε έναν παράξενο κόσμο. Σε έναν κόσμο, όπου κανείς δεν τολμά να κοιτάξει πέρα από τα τρέχοντα πολιτικά συστήματα, παρόλο που είναι προφανές, ότι οι απαντήσεις που αναζητούμε δεν μπορούν να δωθούν από τις πολιτικές του σήμερα. Σε έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την παρουσία κάποιων παιδιών στο σχολείο, παρά για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Σε έναν κόσμο, όπου ο καθένας μπορεί να διαλέξει τη δική του πραγματικότητα και να αγοράσει τη δική του αλήθεια. Όπου η επιβίωσή μας εξαρτάται από ένα μικρό, ταχέως εξαφανιζόμενο ανθρακούχο μπάτζετ και ελάχιστοι ξέρουν την ύπαρξή του.

Ζούμε σε έναν παράξενο κόσμο. Σε έναν κόσμο, όπου νομίζουμε ότι μπορούμε να αγοράσουμε ή να χτίσουμε τη διαφυγή μας από μια κρίση που έχει δημιουργηθεί ακριβώς επειδή αγοράζουμε και χτίζουμε πράγματα.

Σε έναν κόσμο όπου ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ή ένα κινηματογραφικό γκαλά συγκεντρώνει περισσότερη προσοχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από ό,τι η μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Σε έναν κόσμο, όπου διασημότητες, σταρ του κινηματογράφου και του τραγουδιού που έχουν υψώσει το ανάστημά τους ενάντια σε όλες τις αδικίες δε θα κάνουν το ίδιο για το περιβάλλον και για την κλιματική δικαιοσύνη. Επειδή αυτό θα επηρεάσει το δικαίωμά τους να πετούν σε όλον τον κόσμο και να επισκέπτονται τα αγαπημένα τους εστιατόρια, τις αγαπημένες τους παραλίες και  yoga retreats.

Η αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής βλάβης σημαίνει να κάνουμε κάτι που φαίνεται αδύνατο. Και αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε.  

Αλλά η αλήθεια είναι η εξής: Δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Οι άνθρωποι βλέπουν εσάς τους διάσημους σαν Θεούς. Επηρεάζετε εκατομμύρια ανθρώπους. Σας χρειαζόμαστε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φωνή σας για να ευαισθητοποιήσετε τον κόσμο σχετικά με την κλιματική κρίση. Μπορείτε να βοηθήσετε και να μετατρέψετε μεμονομένες δράσεις σε ολόκληρα κινήματα. Μπορείτε να μας βοηθήσετε να αφυπνήσουμε αρχηγούς κρατών και επιχειρήσεων. Να τους ενημερώσετε, ότι το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά. 

Ζούμε σε έναν παράξενο κόσμο. 

Αλλά είναι ο κόσμος που έχει παραδοθεί στη γεννιά μου. Είναι ο μόνος κόσμος που έχουμε. Στεκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας. Αποτυγχάνουμε αλλά δεν έχουμε αποτύγχει ακόμα εντελώς.

Μπορούμε ακόμα να το διορθώσουμε όλο αυτό.

Είναι στο χέρι μας.”

Δείτε την πρωτότυπη παραπομπή στην σελίδα της Γκρέτας στο Facebook εδώ:

We live in a strange world, where children must sacrifice their own education in order to protest against the destruction of their future....

Posted by Greta Thunberg on Saturday, February 2, 2019