Όπως μπορείτε να δείτε εδώ η ιστορία του μαγικού ονόματος (Magic Name) και του αγαπημένου μας βιβλίου “Πού σε πάει το όνομά σου;” ξεκίνησε από την ανάγκη για ένα ξεχωριστό δώρο. Ένα δώρο που εκτός των άλλων θα καλλιεργεί στα παιδιά την αγάπη και τον θαυμασμό για την φύση, τα πλάσματα και τα στοιχεία που την αποτελούν. Το φυσικό περιβάλλον δεν είναι μόνο κάτι μαγικά τέλειο και άξιο θαυμασμού, είναι το σπίτι μας, πηγή ζωής και ευημερίας. Εμείς οι άνθρωποι με τις πράξεις μας το επιβαρύνουμε και αναπόφευγκτα επιβαρύνουμε και την  μακροχρόνια βιωσιμότητά μας σε αυτό.

Μαθαίνοντας στα παιδιά να αγαπούν, να σέβονται, να εκτιμούν και να προστατεύουν το περιβάλλον, τα μαθαίνουμε να αγαπούν, να σέβονται, να εκτιμούν και να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους ανθρώπους. Με το βιβλίο μας θελήσαμε να συμβάλουμε σε αυτό. Και γι’ αυτό εδώ προβάλλουμε ένα κορίτσι που κατά τη γνώμη μας είναι θαυμαστό, μας εμπνέει πολύ και ελπίζουμε να έχει την ίδια επίδραση και σε εσάς. Παρακάτω μία από τις τελευταίες αναρτήσεις της Γκρέτας Τούνμπεργκ.

Γράφει (δείτε ελληνική μετάφραση κάτω από το ποστ):

Recently I’ve seen many rumors circulating about me and enormous amounts of hate. This is no surprise to me. I know that...

Posted by Greta Thunberg on Saturday, February 2, 2019

Μήνυμα της Γκρέτας:

Τελευταία έχω δει να διαδίδονται πολλές φήμες για μένα και πολύ μίσος. Δεν μπορώ να πω ότι έχω εκπλαγεί. Ξέρω ότι εφόσον οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν την πλήρη σημασία της κλιματικής κρίσης (το οποίο είναι κατανοητό, δεδομένου ό,τι ποτέ δεν έχει αντιμετωπιστεί σαν κρίση) μια σχολική κατάληψη για το κλίμα φαίνεται πολύ περίεργη γενικά. Επομένως επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα για την κατάληψη στο σχολείο μου.

Τον Μάιο του 2018 ήμουν μία από τις νικήτριες σε έναν διαγωνισμό έκθεσης για το περιβάλλον, ο οποίος οργανώθηε από την Svenska Dagbladet, μια Σουηδική εφημερίδα. Το άρθρο μου δημοσιεύτηκε και κάποιοι άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μου, μεταξύ των οποίων ήταν ο Bo Thorén από την Fossil Free Dalsland. Είχε ένα κάτι σαν γκρουπ ανθρώπων, ειδικά νέων, οι οποίοι ήθελαν να κάνουν κάτι για την κλιματική κρίση.

Είχα κάποιες τηλεφωνικές συναντήσεις με κάποιους ακτιβιστές. Ο σκοπός μας ήταν να βρούμε ιδέες για διάφορα πρότζεκτ τα οποία θα τραβούσαν την προσοχή του κόσμου στην κλιματική κρίση. Ο Bo είχε κάποιες ιδέες οι οποίες εκτείνονταν από πορείες έως κάποιου τύπου σχολική κατάληψη (στην οποία τα παιδιά θα έκαναν κάτι στις σχολικές αυλές ή στις τάξεις). Αυτή η τελευταία ιδέα ήταν εμπνευσμένη από τους μαθητές στο Parkland των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να πάνε στο σχολείο έπειτα από τους σχολικούς πυροβολισμούς.

Μου άρεσε η ιδέα της σχολικής κατάληψης. Έτσι την ανέπτυξα λίγο και προσπάθησα να πάρω κι άλλους νέους ανθρώπους με το μέρος μου, αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν. Θεωρούσαν ότι μια Σουηδική εκδοχή της πορείας για την Ώρα Μηδέν θα είχε μεγαλύτερη επιρροή στο κοινό. Έτσι ξεκίνησα να οργανώνω την σχολική κατάληψη μόνη μου κι έπειτα από αυτό δεν συμμετείχα ξανά σε κάποια συνάντηση.

Όταν είπα στους γονείς μου τα σχέδιά μου, δεν τους άρεσαν και πολύ. Δεν υποστήριξαν την ιδέα της κατάληψης και είπαν ότι αν επέμενα να κάνω κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να το κάνω τελείως μόνη με καμία υποστήριξη από μεριάς τους. Στις 20 Αυγούστου, έκατσα έξω από την Σουηδική Βουλή. Μοίρασα φυλλάδια με μια μακριά λίστα στοιχείων σχετικά με την κλιματική κρίση και εξηγήσεις σχετικά με την διαμαρτυρία μου. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ποστάρω στο Twitter και στο Instagram τι έκανα και σύντομα έγινε viral. Έπειτα δημοσιογράφοι και εφημερίδες άρχισαν να έρχονται. Ένας Σουηδός επιχειρηματίας ενεργός σε ότι αφορά τα κλιματολογικά δρώμενα, ο Ingmar Rentzhog, ήταν από τους πρώτους που ήρθαν. Μίλησε μαζί μου και τράβηξε φωτογραφίες, τις οποίες πόσταρε στο Facebook. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που τον συναντούσα ή του μιλούσα. Δεν είχα επικοινωνήσει ποτέ πριν μαζί του.

Πολλοί άνθρωποι λατρεύουν να διαδίσουν φήμες ότι δήθεν έχω ανθρώπους “πίσω μου”, ή ότι “πληρώνομαι” ή ότι “με χρησιμοποιούν” για να κάνω ό,τι κάνω. Δεν υπάρχει όμως κανείς από “πίσω μου” πέρα από τον εαυτό μου. Οι γονείς μου δεν είχαν καμία σχέση με τον κλιματικό ακτιβισμό πριν τους ενημερώσω για την κατάσταση.

Δεν είμαι μέρος κάποιου οργανισμού. Μερικές φορές υποστηρίζω και συνεργάζομαι με αρκετές ΜΚΟ που εργάζονται για το κλίμα και το περιβάλλον. Αλλά είμαι εντελώς ανεξάρτητη και εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου. Και το κάνω εντελώς δωρεάν, δεν έχω λάβει χρήματα ή υποσχέσεις για μελλοντικές πληρωμές οποιουδήποτε είδους. Και δεν υπάρχει κανένας σύνδεσμος με κανέναν από μεριάς μου ή από της οικογένειάς μου. Και εννοείται ότι έτσι και θα παραμείνει. Δεν έχω συναντήσει ούτε έναν κλιματικό ακτιβιστή που αγωνίζεται για το κλίμα για τα λεφτά. Η ιδέα είναι εντελώς τρελλή. Επίσης όσον αφορά στα ταξίδια μου τα κάνω με την άδεια του σχολείου μου και οι γονείς μου πληρώνουν τα εισιτήρια και τη διαμονή μου.

Η οικογένειά μου έχει γράψει ένα βιβλίο για την οικογένειά μου και πώς εγώ και η αδερφή μου Μπεάτα έχουμε επηρεάσει τους γονεις μας στον τρόπο που σκέφτονται και βλέπουν τον κόσμο, ειδικά σε ό,τι αφορά στο κλίμα. Καθώς επίσης και για τη διάγνωσή μας.
Αυτό το βιβλίο ήταν να δημοσιευτεί τον Μάιο. Αλλά υπήρχε μια πολύ μεγάλη διαφωνία με τον εκδοτικό οίκο κι έτσι καταλήξαμε σε έναν νέο εκδότη, επομένως το βιβλίο εκδόθηκε τελικά τον Αύγουστο. Πριν την έκδοση του βιβλίου οι γονείς μου ξεκαθάρισαν ότι τα πιθανά έσοδα από τις πωλήσεις θα διατίθενταν σε 8 διαφορετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που ασχολούνται με το περιβάλλον, παιδιά με διάγνωση και με τα δικαιώματα των ζώων.

Και ναι, γράφω τους λόγους μου μόνη μου. Αλλά εφ’ όσον ξέρω ότι ό,τι λέω θα φτάσει στα αφτιά πάρα πολλών ανθρώπων, ζητάω συχνά γνώμες. Έχω επίσης κάποιους επιστήμονες από τους οποίους ζητώ συχνά βοήθεια σε ότι έχει να κάνει με περίπλοκα θέματα. Θέλω τα πάντα να είναι εντελώς σωστά, έτσι ώστε να μη διαδίδω λάθος στοιχεία ή πράγματα, τα οποία μπορεί να παρεξηγηθούν.

Κάποιοι άνθρωποι με κοροϊδεύουν για τη διαγνωσή μου. Αλλά το Asperger δεν είναι αρρώστια, είναι δώρο. Κάποιοι λένε ότι εφόσον έχω Asperger δεν θα μπορούσα να έχω βάλει τον εαυτό μου μόνη μου σε αυτή τη θέση. Κι όμως αυτος ακριβώς είναι ο λόγος που το κάνω. Γιατί αν ήμουν “κανονική” και κοινωνική θα είχα οργανωθεί σε μια οργάνωση ή θα είχα ξεκινήσει η ίδια μια οργάνωση. Αλλά επειδή δεν είμαι καλή στην κοινωνικοποίηση έκανα αντ’ αυτού αυτό που σας περιέγραψα. Ήμουν τόσο τσαντισμέσνη που δε γίνεται τίποτα για την κλιματική κρίση κι ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω κάτι, οτιδήποτε. Και μερικές φορές το να ΜΗΝ κάνεις πράγματα – όπως το να κάθεσαι έτσι απλά έξω από τη βουλή, μιλά πολύ πιο δυνατά από το να κάνεις πράγματα. Έτσι όπως κάποιες φορές ένας ψίθυρος είναι πιο δυνατός από μια κραυγή.

Υπάρχει επίσης ένα επιχείρημα ότι “ακούγομαι και γράφω σαν ενήλικας¨. Και σ’ αυτο το μόνο που έχω να απαντήσω είναι: δεν νομίζετε ότι μια δεκαεξάχρονη μπορεί να μιλά για τον εαυτό της; Υπάρχουν επίσης κάποιοι που λένε ότι υπεραπλουστεύω τα πράγματα όταν για παράδειγμα λέω ότι “η κλιματική κρίση είναι θέμα μαύρου – άσπρου”, ότι “πρέπει να σταματήσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα”, και ότι ¨θέλω να πανικοβληθείτε”. Όμως τα λέω όλα αυτά επειδή είναι όντως αλήθεια. Ναι, η κλιματική κρίση είναι το πιο περίπλοκο πρόβημα με το οποίο έχουμε έρθει αντιμέτωποι και χρειάζεται τα πάντα από πλευράς μας για να τη “σταματήσουμε”. Αλλά η λύση είναι μαύρη ή άσπρη, πρέπει να σταματήσουμε την εκπομπή αερίων διοξειδίου του άνθρακα.

Επειδή είτε μειώνουμε την θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου προ βιομηχανικών επιπέδων ή όχι. Είτε φτάνουμε στο σημείο καμπής, όπου πυροδοτούμε μια αλυσίδα αντιδράσεων με γεγονότα πέρα από την ανθρώπινη επιρροή ή όχι. Είτε συνεχίζουμε ως πολιτισμός ή όχι. Δεν υπάρχουν γκρι περιοχές όταν πρόκειται για την επιβίωση.

Και όταν λέω ότι θέλω να πανικοβληθείτε εννοώ ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε σε αυτήν την κρίση όπως συμπεριφερόμαστε σε μία κρίση. Όταν το σπίτι σου καίγεται δεν κάθεσαι να σκεφτείς και να συζητήσεις πόσο ωραίο θα το ξαναφτιάξεις όταν σβήσεις τη φωτιά. Όταν το σπίτι σου καίγεται τρέχεις έξω και φροντίζεις να βγάλεις και οποιονδήποτε άλλο έξω και καλείς την πυροσβεστική (και εδώ θα προσθέταμε εμείς κάνεις ό,τι μπορείς κι εσύ να σβήσεις τη φωτιά). Αυτό απαιτεί κάποιο επίπεδο πανικού.

Υπάρχει κάτι ακόμα που λέγεται για το οποίο δεν μπορώ να κάνω κάτι. Κι αυτό είναι ότι “είμαι παιδί και δε θα έπρεπε να ακούμε παιδιά.” Αυτο όμως είναι κάτι που διορθώνεται εύκολα: Μην ακούτε εμένα, αρχίστε απλά να ακούτε την απόλυτη και εμπεριστατωμένη επιστήμη. Επειδή αν όλοι ακούγανε τους επιστήμονες και τα στοιχεία στα οποία αναφέρομαι συνεχώς, τότε κανείς δε θα χρειαζόταν να ακούει εμένα ή οποιοδήποτε άλλο από τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που κάνουν κατάληψη για το κλίμα σε όλον τον κόσμο. Τότε θα μπορούσαμε να πάμε όλοι πίσω στο σχολείο.

Είμαι απλά ο αγγελιαφόρος, ωστόσο λαμβάνω όλο αυτό το μίσος. Δε λέω κάτι καινούριο, λέω απλά ότι οι επιστήμονες έχουν πει επανειλλημένως εδώ και δεκαετίες. Και συμφωνώ μαζί σας, είμαι πολύ μικρή για να το κάνω αυτό. Εμείς τα παιδιά δε θα έπρεπε να το κάνουμε αυτο. Αλλά αφού σχεδόν κανείς δεν κάνει κάτι και το δικό μας μέλλον είναι σε κίνδυνο, νιώθουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε.

Κι αν έχετε οποιαδήποτε άλλη αμφιβολία ή ανησυχία για μένα, τότε ακούστε την ομίλία μου στο TED ( https://www.ted.com/…/greta_thunberg_the_disarming_…/up-next ), στην οποία μιλώ για το πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον μου για το κλίμα και το περιβάλλον.

Και σας ευχαριστώ όλους για την ευγενική υποστήριξή σας. Μου δίνει ελπίδα.
Γκρέτα

Μήνυμα από την ομάδα του Magic Name:

Η Γκρέτα είναι προφανώς ένα παιδί που διαβάζει, που έχει κριτική σκέψη και που ενδιαφέρεται. Με το βιβλίο μας ελπίζουμε κι εμείς να βάζουμε μερικούς σπόρους για την αγάπη των παιδιών προς τα βιβλία, για την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης και για το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο μας. Ας είναι το μαγικό τους όνομα οδηγός στην ανοιχτόμυαλη σκέψη και στην αγάπη και το σεβασμό για τη φύση.