Καλό γονιός σημαίνει να μεγαλώνει κανείς το παιδί του σύμφωνα με κάποιες βασικές αρχές. Οι περισσότερες βασίζονται στην κοινή λογική και συμβάλλουν στο να μεγαλώνουν παιδιά έτοιμα να ζήσουν στον κόσμο μας και να τον αλλάξουν ως προς το καλύτερο!

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι αρχές;

1. Το παράδειγμα

Οτιδήποτε κάνουμε εμείς οι ενήλικες και ειδικά οι γονείς, έχει σημασία. Αυτή είναι μία από τις πιο βασικές αρχές. Τα παιδιά μας παρακολουθούν και ό,τι κάνουν οι γονείς κάνει τη διαφορά. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε τη συμπεριφορά μας λοιπόν και το παράδειγμα που θέλουμε να δώσουμε.

2. Η αγάπη

Η αγάπη δεν είναι ποτέ υπερβολικά πολλή. Δε γίνεται να κακομάθει ένα παιδί από την αγάπη. Το παιδί κακομαθαίνει από την αντικατάσταση της αγάπης με πράγματα, πράγματα όπως η επιείκια, οι χαμηλές προσδοκίες ή τα υλικά αγαθά.

3. Νοιάζομαι

Ο γονιός που νοιάζεται επενδύει χρόνο και κόπο. Δεν είναι εύκολο πράγμα και συχνά σημαίνει ότι πρέπει να ξανασκεφτεί και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του. Συχνά σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσει τα πράγματα που θέλει να κάνει ο ίδιος για τα πράγματα που χρειάζεται να κάνει το παιδί. Ο γονιός είναι δίπλα στο παιδί νοητικά και σωματικά.

Ο γονιός που νοιάζεται δε σημαίνει ότι θα κάνει όλα όσα θα έπρεπε να κάνει το ίδιο το παιδί πχ τις ασκήσεις του σχολείου. Οι ασκήσεις του σχολείου είναι ένας τρόπος για να καταλαβαίνουν οι δάσκαλοι αν το παιδί μαθαίνει ή όχι, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί και να διαβάσετε μαζί, αλλά το να αντικαθιστάτε την προσπάθειά του δεν είναι ο τρόπος για να δείξετε ότι νοιάζεστε.

4. Εξελίσσομαι

Προσαρμόστε τη συμπεριφορά σας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες και ο γονιός θα πρέπει να το συλλογίζεται αυτό στον τρόπο που μεγαλώνει και επηρεάζει το παιδί του.

Το ίδιο κίνητρο για ανεξαρτησία που εμπνέει το τρίχονο παιδί σας να λέει “όχι” όλη την ώρα είναι αυτό, που το ενθαρρύνει να μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα. Η ίδια νοητική ανάπτυξη που κάνει το δεκατριάχρονο παιδί σας να είναι περίεργο και να εξερευνά διάφορες εναλλακτικές στα μαθήματα στο σχολείο είναι αυτή που το κάνει να αντιμιλάει στο σπίτι! Τα παιδιά μεγαλώνουν και εξελίσσονται και το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τη γονεϊκή συμπεριφορά.

5. Οι κανόνες

Η θέσπιση κανόνων είναι απαραίτητη. “Αν δεν διαχειριστεί ο γονιός τη συμπεριφορά των παιδιών όταν είναι μικρά, το ίδιο το παιδί θα δυσκολευτεί να μάθει να διαχειρίζεται τον εαυτό του όταν μεγαλώσει και ο γονιός δεν είναι εκεί. Ανά πάσα ώρα και στιγμή ένας γονιός πρέπει να μπορεί να απαντήσει τις εξής ερωτήσεις:

  1. Πού είναι το παιδί;
  2. Με ποιον/α είναι το παιδί;
  3. Τι κάνει το παιδί;

Οι κανόνες που μαθαίνει το κάθε παιδί από τους γονείς του είναι οι κανόνες που θα εφαρμόζει στον εαυτό του και στη ζωή του. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να γίνουν καταπιεστικοί. Μόλις το παιδί πάει στο γυμνάσιο, θα πρέπει να αφήσετε το παιδί να διαβάσει μόνο του, και να αρχίσει να κάνει τις δικές του επιλογές χωρίς να παρεμβαίνετε σε όλα.

6. Ανεξαρτησία

Ενισχύστε την ανεξαρτησία του παιδιού σας. Τα όρια βοηθούν το παιδί να αναπτύξει την αίσθηση του αυτοέλεγχου. Η ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας βοηθά το παιδί να αναπτύξει την δυνατότητα να κατευθύνει τη ζωή του. Για να είναι ευτυχισμένο, θα χρειαστεί και τα δύο.

Πολλοί γονείς μπερδεύουν την ανεξαρτησία με την επαναστατικότητα ή την αντιδραστικότητα. Τα παιδιά όμως διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, γιατί είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Θέλουν να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο αντί να ελέγχονται συνεχώς.

7. Συνέπεια

Η συνέπεια είναι επίσης βασική αρχή. Αν οι κανόνες αλλάζουν από μέρα σε μέρα χωρίς λόγο και αιτία η αν εφαρμόζονται μόνο ως μορφή εκφοβισμού, η ανεπιθύμητη συμπεριφορά του παιδιού είναι όντως λάθος του γονέα. Το σημαντικότερο εργαλείο πειθαρχίας είναι η συνέπεια. Ορίστε τα πράγματα που δεν διαπραγματεύεστε. Όσο περισσότερο βασίζετε το κύρος σας στη σοφία σας αντί στη δύναμη που έχετε εξ’ ορισμού, τόσο περισσότερο το παιδί σας θα σας σέβεται.  Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να είναι συνεπείς κι αυτό μπερδεύει τα παιδιά.

8. Σκληρή πειθαρχία

Οι γονείς δεν πρέπει να χτυπούν τα παιδιά. Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό. Τα παιδιά που βιώνουν τέτοιου είδους τιμωρία τείνουν να τσακώνονται περισσότερο με άλλα παιδιά. Είναι αυτά που συνήθως παρενοχλούν άλλα παιδιά (αναφερόμαστε στο bulling) και είναι αυτά που συνήθως είναι πιο επιθετικά όταν προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

9. Οι εξηγήσεις

Οι γονείς έχουν συνήθως συγκεκριμένες προσδοκίες από τα παιδιά τους. Συνήθως εξηγούν τα πάντα και με υπερβολική λεπτομέρεια στα πολύ μικρά παιδιά και αμελούν τις εξηγήσεις στα μεγαλύτερα. Αυτό που είναι προφανές σε έναν γονιό δε σημαίνει ότι είναι και σε ένα παιδί, απλά επειδή πηγαίνει στο σχολείο και συζητάει. Δεν έχει ούτε τις πρωτεραιότητες, ούτε την κρίση, ούτε την εμπειρία του γονέα.

10. Ο σεβασμός

Παρόμοια με την πρώτη αρχή που αναπτύξαμε. Οι γονείς οφείλουν να φέρονται στα παιδιά με σεβασμό αν επιθυμούν το ίδιο και από τη δική τους μεριά. Να τους μιλούν ευγενικά. Να σέβονται τη γνώμη τους. Να προσέχουν όταν τους μιλούν. Να τους φέρονται με ευγένεια. Να τους κάνουν μία χάρη όταν μπορούν, χωρίς αντάλλαγμα απαραιτήτως. Να τους ζητούν συγγνώμη όταν έχουν κάνει λάθος. Τα παιδιά φέρονται στους γύρω τους με τον ίδιο τρόπο που φέρονται σε αυτά οι γονείς τους. Η σχέση του γονέα με το παιδί είναι το θεμέλιο για τη σχέση του με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Πηγή: WebMD.com