Ο Γύπας

Ένας Γύπας στον αέρα με διάπλατα φτερά. Το ζωάκι εμφανίζεται στο προσωποποιημένο παραμύθι

Οι Γύπες είναι τρομεροί. Είναι επίσης τρομερά σημαντικοί. Σίγουρα το προφίλ τους δεν είναι το καλύτερο, καθώς η δίαιτά τους και (κακά τα ψέματα) η εμφάνισή τους δεν τους κάνει και πολύ συμπαθείς. Ωστόσο υπηρετούν έναν πάρα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη φύση: Τρώγοντας ό,τι έχει απομείνει από τα νεκρά ζώα, καθαρίζουν το περιβάλλον και εμποδίζουν τη εξάπλωση ασθενειών. Ένα απολαυστικό βίντεο γι’ αυτούς, μπορείτε να δείτε εδώ (διαθέσιμοι ελληνικοί υπότιτλοι).

Δυστυχώς πάνω από τα μισά είδη γύπα απειλούνται με εξαφάνιση. Πολλοί περιβαλλοντολογικοί οργανισμοί παλεύουν για την επιβίωση άλλων πιο χαριτωμένων ζώων, όπως οι πολικές αρκούδες και οι ελέφαντες. Η αλήθεια είναι όμως, οτι οι ασχημούληδες γύπες χρειάζονται εξίσου την προσοχή μας!

Υπάρχουν 23 είδη Γύπα σε ολόκληρο τον κόσμο και χωρίζονται κυρίως σε δυο μεγάλες οικογένειες: τους γύπες του Νέου Κόσμου και τους γύπες του Παλαιού Κόσμου. Οι δύο οικογένειες είναι πολύ μακρινοί συγγενείς κι έχουν εξελιχθεί μεμονομένα η μία από τη άλλη, φτάνοντας να έχουν μεγάλες ομοιότητες. Το βιολογικό αυτό φαινόμενο ονομάζεται «συγκλίνουσα εξέλιξη». Τα μέλη και των δύο οικογενειών έχουν πολύ μεγάλο ανάπτυγμα φτερών, το οποίο τους επιτρέπει να πετούν με περισσή ευκολία όταν ψάχνουν για φαγητό. Έχουν επίσης πολύ κοφτερό ράμφος, το οποίο τους επιτρέπει να καθαρίζουν το κρέας που έχει απομείνει στα κόκκαλα της λείας τους. Πέρα από αυτές τις ομοιότητες όμως έχουν και πολλές διαφορές.

Οι Γύπες του Νέου Κόσμου...

 • κατοικούν σε ολόκληρη την Αμερικάνικη ήπειρο
 • είναι καραφλοί
 • δεν έχουν φωνητικές χορδές
 • γεννούν τα αυγά τους σε βράχους και σε κοιλότητες δέντρων
 • έχουν αδύναμα ποδαράκια
 • εντοπίζουν την λεία τους κυρίως από τη μυρωδιά

Οι Γύπες του Παλαιού Κόσμου...

 • κατοικούν σε Αφρική, Ασία και Ευρώπη
 • δεν είναι όλοι καραφλοί
 • έχουν φωνητικές χορδές
 • γεννούν τα αυγά τους σε φωλιές
 • έχουν πολύ δυνατά πόδια με μεγάλα νύχια, που τους βοηθούν να πιάνουν
 • εντοπίζουν την λεία τους κυρίως με τα μάτια τους

Οι Γύπες της Ελλάδας

Στην Ελλάδα συναντούμε 3 είδη Γύπα:

 1. τον Μαυρόγυπα, οποίος δεν αναπαράγεται πλέον πουθενά αλλού στην Βαλκανική χερσόνησο πέρα από το δάσος της Δαδιάς
 2. το Όρνεο, που ενώ τον συναντούσαμε σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας πλέον απειλείται
 3. τον Ασπροπάρη, ο οποίος επίσης είναι στα όρια εξαφάνισης με μόνο λίγα ζευγάρια (15 σύμφωνα με καταγραφή του 2012) να απαντώνται στο δάσος της Δαδιάς και στα Μετέωρα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στη σελίδα του WWF Ελλάς εδώ.

Δοκιμάστε την τύχη σας με κάποιες ερωτήσεις γενικών γνώσεων παρακάτω. Από πλευράς μας οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι πριν μάθουμε για αυτά τα υπέροχα πλάσματα, δεν τα συμπαθούσαμε και πολύ… και λίγο τα φοβόμασταν. Τώρα όμως είναι από αγαπημένα μας. Είναι πολύ παρεξηγημένα από τους ανθρώπους ενώ το μόνο που κάνουν είναι να μας προστατεύουν από τις αρρώστιες και τη δυσωδία.

Εσείς αλήθεια έχετε δει ποτέ Γύπα από κοντά; Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτούς. Δοκιμάστε την τύχη σας με το παρακάτω κουίζ και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτούς αφήστε μας ένα μήνυμα στα σχόλια κι εμείς θα το φροντίσουμε.

Ένας Γύπας στον αέρα με διάπλατα φτερά. Το ζωάκι εμφανίζεται στο προσωποποιημένο παραμύθι "Πού σε πάει το όνομά σου;" στην περίπτωση που ο ήρωας ή ηρωίδα έχει στο όνομά του/της το γράμμα Γ

Η σωστή απάντηση είναι το Β. Ο Γύπας και πιο συγκεκριμένα ο Κόνδορας των Άνδεων. 
Ο συγκεκριμένος Γύπας μάλιστα δεν έχει μόνο τα μεγαλύτερα φτερά από όλους τους Γύπες και όλους τους Αετούς και όλους του Γλάρους. Ο Κόνδορας των Άνδεων ζυγίζει 15 κιλά και έχει τα μεγαλύτερα φτερά από όλα τα πουλιά του κόσμου! Όταν πετά και τα έχει απλωμένα φτάνουν μέχρι και τα 3,5 μέτρα!!!!

Το μάθαμε από εδώ.

Βασιλικός Γύπας. Το ζωάκι εμφανίζεται στο προσωποποιημένο παραμύθι "Πού σε πάει το όνομά σου;" στην περίπτωση που ο ήρωας ή ηρωίδα έχει στο όνομά του/της το γράμμα Γ

Η σωστή απάντηση είναι το Β. Στους Γύπες του Νέου Κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τον Βασιλικό Γύπα, οποίος θεωρούταν ιερό πτηνό από τη φυλή των Μάγια στην Αμερική. Τα έντονα λαμπερά χρώματά του και το «στέμμα» λειρί που φορά στη μύτη του, τον κάνουν να ξεχωρίζει. Παρ’ όλο που δεν κατατάσσεται ακόμα στα είδη υπό εξαφάνιση, οι πληθυσμοί του μειώνονται συνεχώς.

Τον Βασιλικό Γύπα τον γνωρίσαμε εδώ.

Ένας Γύπας ρεμβάζει σε ένα κλαδί. Το ζωάκι εμφανίζεται στο προσωποποιημένο παραμύθι "Πού σε πάει το όνομά σου;" στην περίπτωση που ο ήρωας ή ηρωίδα έχει στο όνομά του/της το γράμμα Γ

Η σωστή απάντηση είναι το Γ. 11,5 χιλιόμετρα!! 
Ζεστά ρεύματα αέρα βοηθούν αυτά τα πουλιά να φτάσουν σε τρομερά ύψη, τα οποία θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα για άλλα είδη. Η καρδιά τους επίσης έχει εξελιχθεί έτσι, ώστε να μπορούν να πετούν σε ύψη, που το οξυγόνο είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Το Όρνεο του Ruppell είναι ο πρωταθλητής των πτήσεων, αφού μπορεί να φτάσει το ακατόρθωτο ύψος των 11,5 χιλιομέτρων που αναφέραμε παραπάνω.

Για τις εκπληκτικές ικανότητες του Γύπα διαβάσαμε εδώ.

Τον κύριο Γύπα συναντούν σχεδόν όλα τα παιδιά, που έχουν στο όνομά τους το γράμμα Γ στο ταξίδι που ετοιμάζουμε γι αυτά μέσα από το προσωποποιημένο παιδικό βιβλίο «Πού σε πάει το όνομά σου;» Δημιουργήστε κι εσείς ένα μαγικό ταξιδιάρικο παραμύθι για ένα αγαπημένο σας παιδί εδώ και φροντίστε για τις συναντήσεις του με πολλά ακόμα υπέροχα πλάσματα της φύσης! Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Κάντε κλικ εδώ και δείτε τις απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις! 🙂

By |2020-05-06T14:31:18+00:00August 9th, 2019|Ζώα|0 Comments

Leave A Comment