Πρώτες μέρες στο σχολείο

Το άνοιγμα των σχολείων σα γεγονός από μόνο του προκαλεί διάφορα ανάμεικτα συναισθήματα στα παιδιά, αλλά και στους γονείς. Πόσο μάλλον όταν τα παιδιά είναι στην τρυφερή ηλικία, που πηγαίνουν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό η στο νηπιαγωγείο…
Ποια μανούλα δεν λυγίζει όταν πρέπει να αποχωριστεί το αστεράκι της βλέποντάς το να κλαίει, όταν πάει για πρώτη φορά στο σχολείο… Τα δάκρυα και η αναστάτωση είναι απολύτως φυσιολογικά, καθώς το παιδί δεν έχει συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και πως η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε μέρα.
Αν λοιπόν δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε τα δάκρυα του παιδιού σας, που συνεχίζει να κλαίει κάθε πρωί επειδή το αφήνετε στον παιδικό σταθμό, αυτό που είναι καλύτερο να κάνετε είναι να αποχωρίσετε!!!
Σύμφωνα με την νηπιαγωγό Jannis Holmes και την πολυετή εμπειρία της, στις περισσότερες περιπτώσεις: ο χρόνος, που το παιδί περνά κλαίγοντας είναι απολύτως ανάλογος με τον χρόνο, που εσείς (οι γονείς) περνάτε στο πλευρό του.
Ξέρω ότι είναι δύσκολο για τους γονείς να αφήνουν πίσω τους το παιδί τους, ενώ αυτό κλαίει, όμως αν ο αποχωρισμός γίνει σωστά, το παιδί δεν θα συνεχίσει για πολύ ακόμα.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας λοιπόν αλλά και εσας στην προσαρμογή του στον παιδικό σταθμό;

1.

Προετοιμάστε το παιδί σας από το σπίτι για το πόσο όμορφα θα περάσει στον παιδικό σταθμό. Μιλήστε του για το χώρο, για τα παιχνίδια και για το πόσα πολλά παιδάκια θα είναι εκεί για να παίξει!

2.

Μιλήστε του για την κυρία του με όμορφα λόγια (βασική προϋπόθεση να την έχετε γνωρίσει…). Αν την εμπιστευτείτε εσείς, θα την αποδεχτεί πολύ πιο εύκολα και το παιδί σας, καθώς εσείς είστε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα τους και είναι σημαντικό να υπάρχει μια όμορφη εικόνα στο μικρό του μυαλουδάκι για τον άνθρωπο με τον οποίο θα περάσει αρκετές ώρες της ημέρας!

3.

Φροντίστε να έχετε τη δυνατότητα τις πρώτες μέρες της προσαρμογής, να το αφήνετε λίγες ώρες για να συνηθίσει σίγα σιγά.

4.

Αποχαιρετήστε το παιδί σας με μια ζεστή και σφιχτή αγκαλιά και εξηγείστε του πως πρέπει να φύγετε, αλλά θα επιστρέψετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

5.

Κατά την αποχώρησή σας, προσπαθήστε να μην δείχνετε αγχωμένοι, όσο αδιανόητο κι αν σας φαίνεται. Τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζετε. Αν δείχνετε τρομαγμένοι και αγχωμένοι το παιδί σας δεν θα μπορέσει να νιώσει ασφάλεια στον καινούριο χώρο. Στην κατάσταση που βρίσκεται, το άγχος και η ένταση τότε θα είναι ακόμα πιο έντονη.

6.

Αφού φύγετε, μην μπείτε στον πειρασμό να μείνετε έξω από το σχολείο. Υπάρχει η πιθανότητα να σας δει το παιδί και ο φόβος της εγκατάλειψης να ενισχυθεί.

7.

Καθησυχάστε το παιδί σας μιλώντας του για το πόσο όμορφα θα περάσει στο σχολείο του. Μην δείχνετε αδιαφορία στα κλάματά του. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ότι νοιάζεστε γι’ αυτό και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Φροντίστε με λόγια καθαρά και ήρεμα, τα οποία πιστεύετε εσείς, να καθησυχάσετε το παιδί σας. Μια φορά αν τα πείτε και αποχωρήσετε, είναι αρκετά. Όσο γυρίζετε και επαναλαμβάνετε τα ίδια λόγια, το παιδί καταλαβαίνει πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σας κρατήσει δίπλα του και δεν θα σταματήσει να κλαίει.

Γράφει: Η Νίκη Παναγιωτοπούλου. Η Νίκη λατρεμένη θεία και και νονά! Είναι επίσης νηπιαγωγός κι εργάζεται σε παιδικούς σταθμούς τα τελευταία 5 χρόνια. Έχει συμβάλει στη δημιουργία του προσωποποιημένου βιβλίου: «Πού σε πάει το όνομά σου;»

Πηγές: Προσωπική επαγγελματική εμπειρία, infokids.com.cy

By |2019-08-31T09:41:09+00:00September 5th, 2018|Blogs, Πρώτες φορές|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment